Lux agitat molem (tutors Mariëlle Aarts & Jeanne Dekkers)

 

Concept: Oriëntatie door licht

In september 2012 werd Metaforum, het nieuwe hoofdgebouw van de TU/e geopend. De publieke toegangshal in het zuiden doorkruist de nieuwe Groene Loper, die van het westen naar het oosten loopt over de campus. De hal is daarom het knooppunt van veel bezoekersstromen. De hal is aan de zijkanten open, met alleen een zuidgevel van glas. De opengewerkte hal is een goede locatie voor een Living Lab, een plek waar wetenschappelijk onderzoek wordt geïncorporeerd in het dagelijks gebruik. In de hal zal licht een belangrijke rol gaan spelen.

Er werd besloten in het meest zuidelijke deel van de hal studeren mogelijk te maken door middel van speciaal daarvoor ontworpen meubilair. Door het geïntegreerde lichtontwerp kan er ook ’s avonds gestudeerd worden. De studieruimte worden afgeschermd door lage, brede panelen die geëxtrudeerd lijken uit de tegels. De panelen worden naar het midden van de hal toe hoger en smaller en hiermee minder aanwezig, zodat het mogelijk is in het midden van de hal lezingen en markten te houden.

Twee meter hoge bakens met LED verlichting markeren de belangrijkste routes. Hier is interactief licht mogelijk. Voor de drie functies studeren, lezingen en markten zijn verder lichtscenario’s ontworpen, die de hal voor elke functie optimaal verlichten. Uitgangspunt van al deze scenario’s was functionaliteit, aanpasbaarheid en gezondheid.

Concept: Wayfinding through light

In september 2012 the new main building of the TU/e opened its doors. The public hall of this new building crosses the path of the new Green Carpet, which means many visitors will pass the hall. The only closed façade of the hall is in the south, where the façade is completely made out of glass. In the hall a design was made for a Living Lab, a place where scientific research is incorporated with daily use. Studying will take place in the south of the hall, where sunlight is brightest. By means of integrated lights in the furniture studying is also possible during the evening. The study area is shielded from the rest of the hall with low, wide panels of the same material as the floor. Towards the north these panels become thinner and higher, which allows sight lines for (educational) fairs and lectures. Beacons of LED light guide the way through the panels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s